Hayvan Severlerin Bulusma Noktası..
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Hayvan Severlerin Bulusma Noktası..

Hayvanlarla Mutlu Bir an..
 
AnasayfaAnasayfa  Latest imagesLatest images  AramaArama  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  

 

 Kedi Aidsi (FIV)

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
eeyore
Meraklı Pati
Meraklı Pati
eeyore


Mesaj Sayısı : 43
Reputation : 11
Kayıt tarihi : 08/07/10
Yaş : 36
Nerden : istanbul/ankara

Kedi Aidsi (FIV) Empty
MesajKonu: Kedi Aidsi (FIV)   Kedi Aidsi (FIV) Icon_minitimeC.tesi Tem. 17, 2010 2:04 am

Kedilere ait bağışıklık eksikliği virüsü (FIV) ilk kez 1986 yılında California'daki bir çiftlikteki kedilerde insanlardaki AIDS'e benzer bir hastalığın ortaya çıkmasıyla keşfedilmiştir. O zamandan beri de her ülkede bu virüse rastlanmıştır. Kanada ve Amerika'da bu enfeksiyonun oranı %1 ile%14 arasında değişmektedir.

FIV virüsü HIV virüsü ve diğer bağışıklık sistemi virüsleriyle aynı ailede yer alır. Bu tür virüsler türe özel olarak bilinmekte (yani kediler için olanı FIV, insanlara ait olanı HIV...) ve yavaş ilerleyerek hastayı ölüme götürmektedir. FIV virüsü kediden insana, HIV virüsü ise insandan kediye geçmez. FIV önce kanda, tükürükte veya beyin sıvısında teşhis edilir. Bununla beraber FIV virüsü kedinin vücudunun dışında bir yerde varlığını sürdürmez. Bu yüzden FIV virüsünün bir kediden diğerine geçmesi ancak bir kavga sırasında hasta kedinin diğerini ısırması ile olur. Virüs kedilerin üreme faaliyeti sırasında çok nadiren diğer kediye geçer; ancak hamile bir hasta kedinin virüsün karnındaki bebeğe geçmesi çok muhtemeldir.

Erkek kedilerin FIV virüsüne yakalanma olasılığı dişilerin iki katıdır. Bunun sebebi de bir anlamda, erkek kedilerin dövüşmeye daha meraklı olmalarıdır. Sokak kedileri de evde yaşayan kedilere göre bu virüse daha çok açıktır.

Eğer kedi FIV virüsüne yakalanırsa uzun yıllar hiçbir klinik belirtiye rastlanmayabilir. Fakat enfeksiyona yakalandıktan 4-6 hafta sonra belirtileri gösteren kediler de vardır. Enfeksiyon kandaki alyuvar hücrelerinin sayısında ciddi düşüşler meydana getirir. Kedilerde ateş, kansızlık veya ishal, hastalığın ilk aşamalarında görülen belirtilerdir. Bu virüs yavaşça kedinin bağışıklık sistemini çökertir ve kronik sağlık problemlerine ve başka enfeksiyonlara açık olma durumuna yol açar. İshal, zatüre, deri kanseri , bunun enfeksiyonları ve bazı göz problemlerinin yanında sinirsel problemler de FIV- pozitif kedilerde görülebilir.

FIV virüsü kan testi ile ortaya çıkar. 6 aylıktan küçük kedilerde alınan sonuçlar tam gerçeği yansıtmayabilir. Bu yüzden 6 ayı geçtikten sonra bir daha test yapılması faydalıdır. FIV virüsü taşıyan kediler uzun aylar ve yıllar yaşayabilirler; ancak onların sağlığını korumak ve diğer hastalık ve yaralanmalara karşı korumak için büyük çaba sarfedilmelidir. Bu ancak bu virüsü taşıyan kedilerin evde tutulmasıyla mümkündür. Böylece hastalığın başka kedilere de yayılması önlenmiş olur. FIV'e karşı henüz bir aşı geliştirilmemiştir, bu amaca yönelik çalışmalar sürdürülmektedir.


alıntıdır.
yazık ama yaa :'(
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Kedi Aidsi (FIV)
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» kedilerde kanlı ishal-kedi gençlik hastalığı-feline panleukopenie

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Hayvan Severlerin Bulusma Noktası.. :: Hastalıklar :: Kedi Hastalıkları-
Buraya geçin: